Praag in 10 hoogtepunten

Ik ben alweer een tijdje terug van mijn heldentocht Praag – Utrecht, maar ik wil je niet de hoogtepunten van Praag onthouden. Ik heb daar namelijk, net als in Barcelona en Berlijn, een hele agenda afgewerkt.

Wat moet je echt doen in Praag (met name als je georiënteerd bent op communisme en Tweede Wereldoorlog)?

 1. Museum of Communism. Het is weggestopt in een winkelstraat, maar als je het eenmaal gevonden hebt, gaat er een wereld open. Een beetje stoffig, maar volledig en goed gedocumenteerd. Neem vooral het setje van 10 ansichtkaarten mee. Met humorrijke toespelingen op een verloren tijd.
 2. Kathedraal van St. Cyril en Methodius. Hier, in de crypte, vochten de moordenaars van een der naarste SS’ers Heydrich (bijnaam: de Slager van Praag) vergeefs tegen hun Duitse omsingelaars. Lees bijvoorbeeld HhhH van Laurent Binet voor het hele, indrukwekkende verhaal.
 3. Museum van het Tsjechisch kubisme. Klein museum, gevestigd in het enige kubistische gebouw ter wereld. Mooie collectie schilderijen, beeldhouwwerk en meubels. Het houten bureau had ik zo in mijn binnenzak willen stoppen.

 4. Žižkov-televisietoren. Op het eerste gezicht een wanstaltig lelijk ding, maar ik viel er toch meteen voor. Oordeel zelf maar.
 5. De metro. De Praagse metro ligt diep en heeft een aantal mooie stations.
 6. Het Intercontinental Hotel. Een vrij lelijk, en daardoor intrigerend hotel, want gebouwd als hoogtepunt van communistische architectuur. Hier ontving het regime hoge buitenlandse gasten, en het was dan ook niet toevallig dat ertegenover een kantoor van de geheime dienst was gevestigd.
 7. Petřínská rozhledna: een remake van de Eiffeltoren op het hoogste punt in het park Petřín. Is een grappig ding en biedt een mooi uitzicht over de stad.
 8. Funiculaire. Vanaf de top van het Petřín-park kun je met een funiculaire naar beneden. Altijd een leuke belevenis. En doet natuurlijk ook aan Parijs denken.
 9. Staroměstské náměstí. Het centrale plein van de stad. Heel veel toeristen, die bijvoorbeeld naar het astronomisch uurwerk komen kijken dat eens per uur een kunstje doet. Niet zo aan mij besteed. Het standbeeld van de beroemde Tsjechische middeleeuwer Jan Hus is wel mooi.
 10. Karlův most. Over deze brug heeft iedereen het, vanwege de standbeelden waarmee hij gelardeerd is. Maar ik zag de standbeelden bijna niet door de hoeveelheid mensen op de brug. Snel overheengelopen en verder gegaan, maar op zich wel een must.

Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

2 reacties op “Praag in 10 hoogtepunten”

 1. sara avatar

  geruststellend dat parijs toch nog steeds je ijkpunt is! 🙂

 2. Mathieu Schlijper avatar

  Prachtig. Je dwingt me om weer eens terug te gaan naar Praag. Maar niet met de fiets.