die spreekwoordelijke hollandse zuinigheid

E. en ik gaan binnenkort kamperen. Al jaren kampeer ik en altijd leende ik wel ergens iets. Stoelen, een tafel, een tent, een gaspit of -fles. Dat soort dingen. Op een zeker moment wil je dat niet meer, althans ik niet. Maar ja, als je zus een goede tent heeft liggen die ze niet gebruikt, en er altijd wel een paar stoelen opduiken uit je vriendenkring….

Gisteren togen E. en ik toch eens naar een grote sportzaak-met-ook-kampeerspullen. Gewoon om te kijken. Het was aan het eind van de middag. En wat ik daar zag heeft mij blij gemaakt, ja wat ik daar zag heeft mij diep geraakt (raad de hit): allemaal gave kampeerspullen, zoals een mooie grote tent waar ik in kan staan voor niet al te veel geld. En, nu komt de aap uit de mouw: het was twee halen derde artikel gratis bij deze winkel. Op de hele collectie. “Hoe lang duurt die actie nog”, vroeg ik aan de verkoper. “Nog een uur, meneer.”

Okee.

Nog een uur. Hoe gaan we hier het meest aan verdienen? Nee, we moeten wel overwogen beslissen, ons niet op laten jagen. Maar die spullen willen we eigenlijk toch wel kopen. Goed, dan moeten we goed nadenken of we deze tent echt willen. En of we er nog iets duurs bij willen kopen, zodat we een derde dure artikel gratis krijgen. Dat komt wel goed, want nu ik eraan denk, ik wil ook al heel lang nog een klein tentje kopen voor op fietsvakantie. Gaaf, dan kunnen we daar dat kookstel bij nemen, dat stoere met twee pitten van Campingaz. Dan we hebben we dat gratis. Rustig blijv… En als we dan twee van deze stoelen nemen en die ene tafel, hebben we ook nog een stoel gratis. Tel uit je winst! Weten we dit zeker? Volgens mij wel. Mooi, het is vijf voor zes, snel naar de kassa.

Bepakt en bezakt, alsof we al op vakantie waren en de Renault Clio vergeten waren, liepen we door de stad naar huis. Nadat de grote sport-en-kampeerzaak ons breed glimlachend uitgewuifd had.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

2 reacties op “die spreekwoordelijke hollandse zuinigheid”

 1. Lennie Vervaat avatar

  Hallo Jan,

  Heel veel plezier met jullie eigen kampeerspullen. En helemaal dat sommige spullen gratis zijn na goed overwogen te hebben gekocht.
  Groetjes.
  Lennie Vervaat.
  P.S.
  Fijn dat je weer regelmatige met teksten op je website bent.
  Lees je teksten heel graag.

 2. Ragna avatar

  *met schaamrood op de kaken fluistert: Raymond van het Groenewoud*

  ….