Alleen op vakantie

Al een jaar of twee liep ik rond met het plan om alleen van Utrecht naar Parijs te fietsen. Maar ik had wat tijd nodig om ernaar toe te groeien, zeg maar. Een hele week in mijn eentje op vakantie, daar zag ik tegenop.

Inmiddels weet ik echt niet meer waarom. Alleen op vakantie is gaaf. Niets ten nadele van hen met wie ik eerder op vakantie ging – integendeel – maar als je alleen bent, kun je alle beslissingen zelf nemen, zo snel of zo langzaam als je wilt. Je kunt beginnen met plan A en moeiteloos toch plan B uitvoeren.

En ik heb me geen moment verveeld. Daar was ik een beetje bang voor. Maar nee hoor. En denk je dat ik de avonden vulde met lezen, of kletsen met andere mensen? Nee, ik zat gewoon een beetje niets te doen, of ik zat in mijn eentje in een restaurant te eten (moest ook gebeuren).

Nog zoiets: in je eentje in een restaurant. Dat leek me altijd het eenzaamste wat er bestond. Maar dat IS helemaal niet eenzaam. Zolang het maar onderdeel uitmaakt van een groter plan. Naar Parijs fietsen in dit geval.

En over kletsen met andere mensen gesproken: iedereen zei altijd dat als je alleen reist, je vanzelf een heleboel aanspraak hebt. Dat klopt wel, je hoeft er niet heel veel moeite voor te doen. Maar ik wilde eigenlijk geen aanspraak. Ik was toch niet voor niets alleen op vakantie gegaan. Heerlijk rustig in mijn eentje.

Voor herhaling vatbaar dus. het concept “alleen op vakantie”.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

4 reacties op “Alleen op vakantie”

 1. Anonymous avatar
  Anonymous

  Hallo Jan,

  Het is niets zielig om alleen met vakantie te gaan. Net wat je mailde, al je beslissingen besluit jezelf. Ik ken meer mensen, die soms alleen met vakantie gaan. En volop van hun vakantie genieten. Het gekke, de buitenwereld maakt het ,,alleen"zielig of eenzaam. Zolang jezelf maar niet zielig vindt of eenzaam. Er zullen zeker momenten zijn, dat je iets samen wilt delen of zeggen, maar soms kan met een patner of iemand op vakantie gaan eenzamer of moeizamer zijn. Tof van je dat je mailde van alleen op vakantie gaan. Je hebt heel wat kilometers in je benen.
  Groetjes.
  Lennie Vervaat

 2. Martijn avatar
  Martijn

  Jan,

  Lijkt me prima toch dacht ik zo. Picture ziet er ook goed it met vertrouwd shirt.

  Groet, martijn.

 3. MJ avatar
  MJ

  Mooi stukje, mooie foto ook (in mijn regio van oorsprong, gok ik?) Ik had toevallig laatst een gesprek over alleen naar de bioscoop gaan, wat ik een tijd lang regelmatig deed. Was ook 1x even raar en daarna eigenlijk prima. Gezelschap = prima, mezelf = ook prima. Maar we hebben met zijn allen ooit bedacht dat het iets sneus heeft. Waarom eigenlijk?

 4. Jillis avatar

  In m’n uppie op reis (en fiets) deed ik al in 1994 en daarna nog 2.4 keer, beviel prima!
  Gaaf ook, naar Parijs vanuit huis. Gewoon nog een keer doen, naar Berlijn of zo.