’n Manco

Onlangs las ik dat Guido ’n roman uitbracht. ’n Roman van oorsprong in ’t Frans. D’r was wat raars aan dat ding. Waar lag dat aan? D’r ontbrak wat. D’r ontbrak wat wat normaal vaak voorkomt in taal. Daardoor vond ik Guido’s taalslag uit ’t Frans knap. Acht jaar had hij daarvoor nodig.

Ik schrijf ook maar ‘ns wat. ’n stuk taal dat noch normaaltaal is, noch aldagstaal. Dat is ’n uitdaging hoor. Maar ik ga ‘m graag aan.

Vandaag ging ik naar ’n Waalstad. Ik zag daar Mascha, want ik had daar ’n afspraak, lunch incluis. Bij d’r laptop kwam ’n plan tot ons. ’n Mooi plan, dat vond ik & dat vond zij. ’t Is ’n plan van ’n dag of 15, dat plaatsvindt in Marokko (hoog in d’Altas) in augustus. ’t Is ’n loopplan. Koud, warm, zon, klim, rots, kamp, dat soort spul.

Daarna ging ik naar Domstad, waar m’n huis is. In ’t bos aan N224 kwam ik tot stilstand. Daar ging ik rond. Mooi & stil was dat. Kijk, ’n foto:

(Snap jij nu wat ‘r mist in m’n blog? Klik maar!)


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

5 reacties op “’n Manco”

 1. MS avatar
  MS

  Ontzettend knap gedaan, Johannes. Toen ik in de krantenrecensies een paar voorbeelden las uit de oorspronkelijke roman, vond ik die nogal gekunsteld. Ook de vertaling van zo’n fragment in het Nederlands zonder … zag er moeizaam uit. Hoe anders kwam de tekst van Johannes op mij over. Ik had bijna niet in de gaten dat er iets bijzonders aan de hand was.
  Dat is de ware kunst. Kunst scheppen moet lijken alsof het makkelijk is. Een hijgende balletdanser wekt medelijden op, terwijl een glimlachende ballerina mij de indruk geeft dat dansen een fluitje van een cent is.
  Zo ook dit stukje van Johannes. Het leest zo ontspannen dat je denkt dat het schrijven ervan gewoon is, dus niet gekunsteld. Dat is de ware kunst. Proficiat!
  En wat ben ik blij dat Mascha niet Maske heet of zoiets. Dan had je niet met haar op vakantie kunnen gaan.

 2. Anjauithetbos avatar
  Anjauithetbos

  BRAVO! Fantastisch!

 3. Sven avatar
  Sven

  Eéh Jean, gewéldig!
  Sv’n

 4. Revolution avatar
  Revolution

  poeh ik probeer een reactie te schrijven met hetzelfde manco maar dat valt niet mee, verder dan:

  wat mooi jan, maar bizar, toch ’n manco voor schrijfkunst

 5. mama avatar
  mama

  Hier moeten we het as. zaterdag nog maar even over hebben….heb ik “n manco” ontdekt of niet???
  Tot dan

  Mama