Gekke Amerikanen

Kredietcrisis, omvallende banken, beurzen die onderuit gaan… hoe kan dat nou allemaal? In een stuk in de Volkskrant van afgelopen zaterdag las uw verslaggevert het antwoord. Hij vond het een duidelijk verhaal, en (ongetwijfeld versimpeld) komt het hierop neer:

Het ligt aan de Amerikanen. Die moeten allemaal geld uitgeven om ervoor te zorgen dat hun gras groener blijft dan dat van de buurman. Dat lukt nooit, dus ze nemen credit card na credit card. En uiteindelijk verhogen ze gewoon de hypotheek van hun huis, en betalen daar hun mooie stereotoren van. Dat kon tot nu toe makkelijk want de huizen werden toch alleen maar meer waard en vormden dus toch wel een goed onderpand. Lenen was ook heel makkelijk in Amerika, en men las de kleine (bedrieglijke) lettertjes niet

Maar toen zakte de huizenmarkt in. Mensen konden die dure hypotheken niet meer betalen en moesten vaak hun huis verkopen (voor een veel te lage prijs). De banken zagen dus al dat geld dat ze geleend hadden ook niet meer terug.

Gekke Amerikanen. Je gaat toch niet met credit cards en met je huis je lopende betalingsachterstanden proberen te dichten. Ik snap dat niet.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Eén reactie op “Gekke Amerikanen”

  1. Martine avatar
    Martine

    Ah, jij las ook het verhaal van de vrouw met de 100 credit cards 😉

    Je laatste zin was ook mijn reactie na het lezen van dat artikel. Heel bijzonder…gek, die Amerikanen.