Groeten

Wat mij opvalt hier aan de andere kant van de wereld, is dat mensen die elkaar niet kennen, veel makkelijker contact maken met elkaar dan wij Europeanen. Als je hier rondloopt roept bijna iedereen: “G’day mate how ya goin’?” (ook de gemiddelde winkelbediende stelt die vraag). En dan kun je zeggen: “Good” en da’s prima. Of je zegt: “Good. How’re you?” “Not too bad meself” zeggen ze dan. Dat doen we in Europa nauwelijks.

Of je loopt op een wandelpad. Wetenschappelijk onderbouwen kan ik het niet, maar ik meen de volgende constatering te mogen doen: Australische voorbijgangers zeggen op zijn minst goedendag tegen je en beginnen eventueel een praatje (afhankelijk van hoe open je je daarvoor stelt). Europeanen kijken je meestal niet eens aan en mompelen als het echt moet goedendag.

Ik zou bijna gaan denken dat alle Europeanen chagrijnig zijn. Dat is natuurlijk niet zo (schrijver dezes is al een levend tegenbewijs…) maar het lijkt er wel op als je hier bent.

Sven opperde dat we in Europa te dicht op elkaars lip zitten en dus niet zo’n intrinsieke behoefte aan contact hebben. Terwijl Australiers dagenlang niemand tegekomen en dus genetisch gezien blijer zijn met een ontmoeting met een andere levende ziel. Could be.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

4 reacties op “Groeten”

 1. mama avatar
  mama

  g’day jan how ya goin’?
  In Duitsland viel het ons al jaren geleden op tijdens onze bergwandelingen e.d.dat tegemoetkomende wandelaars gedag zeggen in de vorm van “Grüss Gott”.Dat betekent natuurlijk iets anders dan wat ze in Austr. zeggen maar de intentie is vlgs, mij het zelfde. Maar gewoon “gutentag” is daar ook niets bijzonders.Dus ja….
  Groetjes

 2. Maaike avatar
  Maaike

  Hee Jan, eindelijk even tijd om je weblog te lezen, want zelf vakantie vanaf vandaag! Wat een gave, correctie, stoere verhalen!

  Ik herken het verhaal van je moeder: ook in Engeland zijn wandelaars fervente hallo-zeggers. Soms knopen ze er nog een weerpraatje aan vast.

  Groetjes!

 3. teknopipo.nl avatar
  teknopipo.nl

  Hehey how are ya!

  http://www.youtube.com/watch?v=AqgwJCv3R9w

  groeten uit de trein die door Delft rijdt (uhuh, yeah).

  pipo

 4. AJF avatar
  AJF

  Als ik hier op een zonnige zaterdagmiddag in de stad me zou gedragen als een Australier dan zou ik 1000 keer met een rotterdams accent moeten zeggen: “goh, wat heb je een leuke camping-outfit aan”

  Australië: 1 pers./km2
  Nederland: 360 pers./km2