Rif

CAIRNS – Als je aan de oostkust van Australie bent, moet je eigenlijk wel het Great Barrier Reef bekijken. Anders blijf je dat je leven lang horen. “Wat? Je was in Cairns en je bent niet naar het rif gaan kijken? Wat heb je daar in vredesnaam wel gedaan dan?” (die laatste vraag is niet raar want er is in Cairns verder heel weinig te doen behalve winkelen en bier drinken).

Enfin, goed dan, okee, we zijn het water op gegaan. Twee dagen hebben we op een boot gezeten (die nog steeds nadeint soms) en daar zijn we gaan snorkelen en duiken. Sven heeft zijn duikbrevet gehaald, ik hield het bij snorkelen.

Natuurlijk had ik weleens foto’s en filmbeelden gezien van het koraalrif. Dat ziet er dan uit als een aquarium met tropische vissen in het groot. Prima. Maar is de werkelijkheid niet saaier? Zie je dan wel echt al die vissen?

Nou, de werkelijkheid overtreft de mooiste filmbeelden. Al die verschillennde koraaltypen zijn stoer. En die vissen zijn er echt. Groot, kleurrijk en in groten getale. En ook ontzettende schildpadden. Dat was dus heel gaaf.

Ik vergeet nog te melden dat het water hier ontzettend helder is. Laat ik het zo zeggen: als ik nu aan Nederland denk dan zie ik brede modderstromen bruin door oneindig laagland gaan…


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

2 reacties op “Rif”

 1. mama avatar
  mama

  Lieve Jan
  Is het water(lees gras) bij de (over)buurman niet altijd helderder(lees groener)?
  nog veel plezier

 2. Marieke avatar
  Marieke

  Ja broer, ik zou bijna willen zeggen “dat zei ik toch” maar dat is flauw dus ben ik alleen maar heel blij dat jij het ook zo gaaf vindt. Kunnen we nu samen pa en ma gaan overtuigen van de “noodzaak” er ook eens heen te vliegen….

  Je van jaloezie-groen-en-geel-ogende zus