Trots?

AMSTERDAM – Uw verslaggevert deed eindelijk zijn naam echt een beetje eer aan. Hij was ergens waar hij ook Ferry Mingele en Frits Wester tegen het vege lijf liep. Gisteren ging hij naar de Passenger Terminal in Amsterdam. Daar vond de toespraak plaats van Lovely Rita, bij de officiële oprichting van Trots op Nederland.

Ik paste daar niet. Voelde me lichtelijk ontheemd tussen heel foute, jazelfs enge yuppen, dito opgeprikte vrouwen en dan nog de types die niet al te slim uit hun ogen kijken, zal ik maar zeggen… Maar ik vond het toch heel speciaal om me daar te begeven.

Na een uurtje of anderhalf aan matig tot slecht muzikaal vermaak, aan elkaar gepraat door de uit de stofzak gehaalde Vivian Boelen, kwam madam aan, op haar krukken. En begon ze haar toespraak. Waarin ze, zoals je wel kon zien aankomen, voornamelijk op onderbuikgevoelens inspeelde. Een paar citaten (ik heb een kopie van de toespraak meegegrist van de perstafel), met commentaar:

– Er is een sterke “weg-met-ons” stroming die (…) onze waarden en normen minderwaardig vindt ten opzichte van andere culturen. (…) Ze praten het goed dat mannen aan vrouwen geen hand geven. Wie zitten er in die “stroming” dan?
– Nederlanders hebben het niet in zich om te discrimineren! Wij zijn al eeuwenlang een gastvrij volk. Te schunnig voor woorden. Ik vind ons helemaal niet zo gastvrij.
– We kijken ook zeer kritisch naar het bedrag dat we ter beschikking stellen aan ontwikkelingshulp. Ik schat dat tweederde eraf kan. Voor het geld dat vrijkomt weet ik heel goede bestedingen in Nederland. Hmmm, heel gastvrij en vooral niet discriminerend.
– De Tweede Kamer kan terug naar 75 zetels. En daarnet riep ze nog dat ik als burger niets te vertellen heb. Dat wordt dus nog minder, zeker als ik op een kleine partij stem.

Ik durfde één keer boe te roepen, zij het besmuikt. Maar wat haar het meest ten deel viel was applaus. Ik vond het eng, alles bij elkaar.

En dan hebben we het nog niet over de speech zelf, die volgens collega K. (argumentatiespecialist) geen enkele structuur had, eigenlijk niet eens het woord speech waardig was.

En: ze is zo NIET authentiek. Haar mimiek, haar intonatie… Ik voelde niet dat ze het meende. Dat ze echt het beste met ons land voor heeft. Ze wil macht. (Geert Wilders heeft ook niet mijn stem, maar ik geloof wel dat hij zelf gelooft in wat-ie roept).

Dan toch liever een stem op de gevestigde orde volgende keer…


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Eén reactie op “Trots?”

  1. Revolution avatar
    Revolution

    gaaf, verslagever was ter plaatse, daar waar het nieuws gemaakt werd!