Margalit 3

Nog een gedachte van Margalit die ik u niet wil onthouden: de haat tegen het westen is begonnen bij vernederingen in het westen zelf ontstaan.

Duitse romantici keerden zich rond 1800 af van het rationalisme, volgens Margalit na vernedering door Napoleon. De vernedering van Duitsland na WO I zorgde voor de opkomst van het fascisme, dat zich richtte tegen het liberalisme en democratie. Het communisme ontstond na de vernedering van de arbeidsklasse.

Het probleem is de middenklasse. Die is in Europa altijd zeer succesvol geweest. Democratie, gelijke rechten, economische groei, het is er allemaal uit voortgekomen. Maar de middenklasse is saaaai, en daarom keren jongeren zich ertegen. Die willen groots en meeslepend.

Wellicht ontstaat er een nieuwe anti-westerse golf in het westen naar aanleiding van de huidige kredietcrisis.

Interessant concept, vernedering. Ik denk dat het ten grondslag ligt aan veel oorlogen, maar ook aan ruzies tussen mensen onderling.

Hier het hele interview met Margalit.


Geplaatst

in

door

Tags: