Margalit 2

Margalit zegt ook iets over vernedering. We moeten beter inzien wat voor desastreuze gevolgen dat heeft. Denk aan de aanslag op negen-elf en ander geweld uit moslimkringen, dat gezien wordt als reactie op de vernedering van de islam door het westen.

Maar we hebben het al meer gezien: Chinezen voelen zich ook al anderhalve eeuw vernederd door het westen, wat je nu ziet in hun streven naar economische heerschappij.

Vernedering, daar moeten we iets mee. Margalit beziet in dat kader de sluiting van Guantanamo Bay door president Obama: een heel goed teken om een einde te maken aan dat symool bij uitstek van vernedering.

Je hoort ook stemmen die zeggen dat Karst T. zich vernederd zou hebben gevoeld (door de maatschappij der succesvollen vermoed ik) en mede daardoor tot zijn daad is gekomen. Ik sluit het niet uit.


Geplaatst

in

door

Tags: