Geluk en welvaart

Iedereen zal het erover eens zijn: geld is niet zaligmakend. Maar toch, we maken ons in Nederland behoorlijk druk over de crisis, we rijden heel graag in een auto en we vinden kabelinternet in ieder huis vanzelfsprekend. Het lijkt er verdacht veel op dat we ons geluk voor een groot deel ontlenen aan materiële dingen.

Dan zouden we hier in Nederland extreem gelukkig moeten zijn. Ik vind het nogal tegenvallen: we geven onszelf een 7,5 op een schaal van 10. Een ruime voldoende dus.

Maar het wordt pas echt interessant als we kijken naar andere landen. Salvadorianen, Guatemalteken, Mexicanen en Colombianen: ze voelen zich ongeveer even gelukkig als wij, terwijl ze nog geen derde te besteden hebben van wat wij kunnen uitgeven.

Ik heb dat uit dit artikel in de Volkskrant, waar ik ook onderstaande grafiek bij aantrof (klik erop voor vergroting).

Geluk lijkt eerder bepaald te worden door de politieke situatie: in Oekraïne, Rusland, Armenië en Moldavië zijn ze heel ongelukkig, maar niet veel armer dan in de eerder genoemde landen. Daar schijnt de zon volgens mij ook een stuk vaker…


Geplaatst

in

door

Tags: